Japonské písmo, to je strašák většiny studentů. A ti stateční, kteří se do boje s ním pustí, pak mnohdy trápí problémy s krasopisem. Většina z nás zezačátku psala znaky hranaté s pravými úhly jako krabička bentó a v proporcích, za které by se nemuseli stydět ani pohádkoví Dlouhý s Širokým. Ale nemusí to zdaleka být takový boj.

Snažíte se o elegantně napsané znaky, ale máte problém nasoukat japonské znaky do fádních řádků? Naučte se sázet znaky i slabiky na papír jako profesionál. A nemusíte k tomu nutně mít zrovna speciální štětcová pera a další vymoženosti. Pomocníkem může být starý dobrý papír. Však ho také vynalezli právě v Asii!

I tamější děti se znaky nějak musí naučit správně psát. A k tomu slouží čtverečkované papíry, kterým se říká genkó jóši (原稿用紙、げんこうようし). Ale nepředstavujte si malé čtverečky jako v sešitech u nás. Ideální jsou takové s přesně navrženou velikostí. Právě speciální čtverečky s vodícími čarami vám dopomohou znaky vhodně rozvrhnout a naučit se je psát hezky symetricky a se správným sklonem.

Používají s v Asii běžně při psaní rukou pro eseje, slohové práce a podobně. Jen nezapomeňte, že pokud chcete psát jako Japonec, pište do sloupců a sloupce zaplňujte zprava doleva.

Takový sešit však není jednoduché sehnat, ale zkuste se podívat do našeho eshopu, najdete tam hned několik praktických variant bloků a sešitů.