Co jste podnikli na den matek v neděli 13.5.? Jaro (či spíš léto) je v plném proudu a pivoňky v plném květu. My jsme proto vyrazili se nejen kochat, ale zachytit ten výjev na papír.

Jak se nám zadařilo, se můžete přesvědčit na fotkách. A kdo s námi byl na Pivoňkové louce, už ví, že je to květina mnoha tváří. A to díky barvitému vyprávění Petry Pollákové o roli pivoněk v asijském umění. Kromě toho, že hraje barvami - my měli za modelky odstíny od růžovo-bílých, přes žluté až po purpurové - je to květina, která se na čínském dvoře a v jeho intrikách neztratila.

Pod vedením zkušeného lektora, Pavla Kocycha z výtvarného Ateliéru ŠUM, našli svého vnitřího Picassa i účastníci, pro které byl do té doby vrcholem kreslířské zdatnosti domeček jedním tahem. Prvotní ostych z techniky akvarelu byl po povzbudivé instruktáži za pár minut pryč. Jako rota malířů nastoupených v řadě, jsme sklízeli obdivné komentáře kolemjdoucích i mezi sebou navzájem. Přesto se každý propadl do vlastního světa barev, štětců, květů a slunce a zapomněl na chvíli na okolní svět.

Pokud vás láká zažít podobné setkání Asie s uměním na vlastní kůži, sledujte nás! Další workshopy budou následovat.

Do té doby můžete zaměstnat hlavu v některém z jazykových kurzů japonštiny, čínštiny a korejštiny na léto anebo začít pilovat výtvarné dovednosti v některém z mnoha kurzů Ateliéru ŠUM (www.kurzyuzuzy.cz).

Za krásné kulisy děkujeme Botanické zahradě v Troji (www.botanicka.cz), kde ještě do 20. května můžete stihnout výstavu bonsají.