Pokud něco bezodkladně potřebujete v Japonsku sehnat a nechcete platit horentní sumy, zamiřte do nejbližšího Hjaku en šoppu a téměř jistě neodejdete s prázdnou. Takový obchod, někdy česky familiárně přezdívaný „hjakáč“, je v podstatě obchod vše za 100 jenů.

Naleznete tam běžné zboží do domácnosti či na zahradu, do školy i do kanceláře. Většina věcí má sice nápis Made in China, ale kvalita zpravidla nepokulhává. Prodávají se zde i spousty japonských sladkostí, jiné potraviny či nápoje. To vše za zlomek ceny oproti běžným supermarketům a dají se tu najít i originální suvenýry.

100jenové obchody mají velmi dlouhou tradici. První byl otevřen už v roce 1926 v Ósace a dnes se řetězce tohoto typu nachází v každém městečku. Tyto obchody v Japonsku patří mezi velmi oblíbené pro svou praktičnost a skvělý poměr ceny a kvality výrobků. Zákazník má zároveň jistotu, že ceny produktů se budou vždy držet na stejné úrovni. Ať sáhnete v tomto podniku po čemkoliv, bude to opatřeno vždy stejnou cenovkou. Ale s připočtením DPH počítejte, že za každý kousek v košíku necháte u pokladny 108 japonských jenů.

Pokud vás láká objevování předmětů nepředstavitelných zaměření a provedení, ale za konstantní příznivou cenu, můžete v Japonsku zamířit například do řetězců Daiso, Seria nebo třeba Can-do.