Letos poprvé se sešli studenti na speciálním kurzu japonštiny, který je určen mladým zájemcům o jazyk i kulturu této krásné země. A jak to dopadlo?

Studenti se během týdne statečně poprali se základy japonštiny, naučili se základní fráze, umí se teď už představit nebo si třeba objednat. A v neposlední řadě už ví, jak na japonské písmo.

To ale není zdaleka vše, protože klasickému studiu byla věnovaná dopolední část programu. Odpoledne přišly na řadu aktivity spjaté s Japonskem, které si účastníci mohli vyzkoušet doslova na vlastní kůži nebo vlastníma rukama.

Každý den se dělo něco jiného, ale pokaždé, když jsme nakoukli do učebny, bylo to jako okénko do Japonska: první den to byla kaligrafická dílna s japonskými znaky.

Druhý den se studenti proměnili v japonské krasavice a fešáky v jukatách, které se naučili si sami obléknout. A jako by to uměli odnepaměti rovnou v tomto modelu poskládali origami a vyzkoušeli tradiční japonské hry.

Třetí den byla na pořadu japonská onomatopoeia - zvukomalebná slova, která nám zpravidla svým humorným zvukem vykouzlí úsměv na tváři a studenti už teď při čtení komiksů manga budou přesně v obraze s každým okénkem.

Při čtvrtém setkání jsme se pustili rovnou do vaření. Vznikly typické japonské onigiri, rýžové koule, kterými jsme doplnili energii do cílové rovinky.

V té se pátý den na program dostala opět vlastní tvorba a totiž kresba komiksů manga a základů různých postupů. Teď už jen čekáme, kdy studenti vydají svou prvotinu.

Tak co, zkusíte si to s námi příští rok i vy? Budeme se těšit.